Terug naar overzicht

Iphone 7

Apple heeft de sluier gelicht van de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De nieuwe smartphones zien er zoals verwacht erg gelijkaardig uit aan de iPhone 6s en 6s Plus, maar zijn voortaan wel water- en stofdicht. De iPhone 7 Plus werd bovendien uitgerust met een dubbele camera, die het toestel verder onderscheidt van zijn kleinere tegenhanger. Naast de uitvoeringen in zilver, goud en roosgoud, voegt Apple er ook twee zwarte versies aan toe. De ene is mat, de andere glanzend.

Geen audiojack

Zoals al geruime tijd werd voorspeld – en bekritiseerd – laten de nieuwe iPhones de 3,5 mm-koptelefoonaansluiting achterweg ten voordele van digitale audio via de Lightning-aansluiting. De vrijgekomen ruimte wordt ingevuld door een extra luidspreker voor stereogeluid. Wil je toch een koptelefoon aansluiten, dan gaat dat via de Lightning-aansluiting (eventueel met een adapter) of draadloos. Apple levert EarPods met Lightning-aansluiting en een adapter bij elke iPhone.

Apple nam tijdens de presentatie uitgebreid de tijd om uit te leggen waarom het er niet voor heeft gekozen om de analoge 3,5 mm-aansluiting naast de nieuwe digitale aansluiting te laten bestaan. Een belangrijke reden is natuurlijk de beperkte plaats in de telefoon, maar daarnaast wil het bedrijf ook een draadloos – en beter – alternatief naar voren schuiven. Het lanceert daarvoor de draadloze AirPods-oortjes.

De AirPods zijn niet alleen draadloos in gebruik, maar worden ook draadloos opgeladen wanneer ze opgeborgen zitten in het bijhorende doosje. De AirPods detecteren wanneer ze in je oren zitten en laten toe om via touch Siri te activeren. Apple belooft een batterijleven van 5 uur voor je de oortjes opnieuw moet opladen. De batterij in het bijhorende doosje voegt daar nog eens 24 uur aan toe vooraleer je op zoek moet naar een stopcontact. De AirPods krijgen een prijskaartje van 159 dollar en zijn beschikbaar vanaf oktober

 De audiojack is niet het enige wat verdwijnt op de nieuwe iPhones. Ook de bekende Home-knop is niet meer. Ten minste, Apple ruilt de mechanische knop voor een capacitieve variant met Force Touch.

Ouderwetse schermresolutie

In een tijdperk waar de meeste Android-vlaggenschepen kiezen voor een WQHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels, lijkt de 4,7 inch iPhone 7 erg verouderd met zijn HD-resolutie van 1334 x 750 pixels. De grotere 5,5 inch iPhone Plus geniet van een Full HD-resolutie (1920 x1080). Beide schermen ondersteunen 3D Touch, de druktechnologie die Apple met de iPhone 6s heeft gelanceerd, en zouden tot 25 procent helderder zijn dan hun voorgangers.

Onder de motorkap zit de nieuwe A10 Fusion-processor die 40 procent sneller zou zijn dan de A9 van vorig jaar. De bijhorende gpu zou dan weer 50 procent krachtiger zijn. Tegelijk is de telefoon ook zuiniger, met “het langste batterijleven ooit voor een iPhone”. De iPhone 7 zou het twee uur langer uitzingen dan de iPhone 6s (12 uur surfen via LTE), terwijl de 7 Plus het een uur beter doet dan de 6s Plus (13 uur surfen via LTE).

Verbeterde camera

De camera op de iPhone 7 heeft eindelijk optische beeldstabilisatie gekregen en geniet voortaan ook van een lichtsterkere lens met een diafragma van f/1.8, ten opzichte van f/2.2 in zijn voorganger. De nieuwe 12 megapixelsensor in combinatie met een vernieuwde image processing chip zou volgens Apple 60 procent sneller en 30 procent efficiënter zijn.  De frontcamera werd geüpgraded naar 7 megapixel met automatische beeldstabilisatie.

De dubbele camera, die exclusief is voor de iPhone 7 Plus, maakt 2x optische zoom mogelijk zonder kwaliteitsverlies. De ene lens heeft een brandpuntafstand van 28 mm, de andere 60 mm. Via een knop in de camera-app kan je eenvoudig tussen beide afstanden wisselen om in of uit te zoomen. Je kan nog verder inzoomen, tot 10x, maar alles voorbij 2x gebeurt digitaal en brengt dus kwaliteitsverlies met zich mee.

De combinatie van de twee lenzen moet daarnaast scherptediepte in je foto’s toelaten, al zal die optie pas worden toegevoegd in een software-update later dit jaar.

Beschikbaarheid

De iPhone 7 is vanaf volgende week vrijdag, 16 september, beschikbaar in een eerste golf van landen. Ook België hoort daar dit jaar bij. Pre-orders starten vanaf 9 september.

De prijs voor de iPhone 7 begint vanaf 769 euro. Daarvoor krijg je voortaan 32 GB opslagruimte. Daarnaast komt er ook een variant met 128 GB en 256 GB. De iPhone 7 Plus begint vanaf 909 euro en komt eveneens in versies met 32 GB, 128 GB of 256 GB.

De iPhone 6s en 6s Plus blijven nog bestaan en worden allebei aangeboden in versies met 32 GB of 128 GB. De iPhone SE blijft het instapmodel met een 16 GB-versie en een 64 GB-versie.

Bron: ZDnet.be