Terug naar overzicht
Apple tv dienst

Apple lanceert eigen tv-dienst

Vanaf september komt Apple volgens The Wall Street Journal met een eigen tv-dienst die een apart kabelabonnement voor Amerikanen definitief onnodig maakt. Bij succes volgt de rest van de wereld. De stap van Apple past in een trend: de tv-markt raakt steeds meer versnipperd.

Apple zal een klein pakket van zenders aanbieden met grote titels als CBS, FOX en ABC. Kleinere kabelzenders zoals FX en ESPN staan ook op het programma. Via alle devices (iPhones, iMacs en Ipads) die draaien op Apples besturingssysteem iOs. Abonnees zullen daarvoor een lager bedrag betalen dan ze nu doen via hun traditionele kabelaars. De grote kabelmaatschappijen bieden tientallen miljoenen abonnees al jaren een enorm aanbod aan honderden kanalen. Apple denkt daar anders over, de meeste kijkers zitten daar niet meer op te wachten. Ze willen liever een kleiner pakket, waarbij ook ruimte wordt gemaakt voor streamingdiensten als Netflix en het aanbod van HBO. Met Home Box Office sloot Apple onlangs nog een samenwerkingsovereenkomst.

HBO

HBO begint in april een eigen online streamingdienst: HBO Now en doet dat voorlopig exclusief via de kanalen van Apple. De tv-markt raakt op die manier steeds meer versnipperd. Vooral in Amerika draaien steeds meer consumenten hun dure kabelabonnement de nek om en raakt het traditionele tv-kijken verstrengeld met het online aanbod van series en film. 

De komst van Apple-tv

Natuurlijk vinden de ontwikkelingen voorlopig alleen plaats in de VS, maar bij succes volgt een wereldwijde uitrol en zullen alle kabelaars te maken krijgen met serieuze concurrentie. Apple heeft wel nog een probleem op te lossen. Het heeft volgens bronnen van The Wall Street Journal nog geen deal met het moederbedrijf NBC, één van de grootste tv-netwerken in de VS. NBC is onderdeel van de kabelaar Comcast en die zou in die tussentijd zelf ook werken aan een eigen dienst.